Tööstusest
- Leiva tootmine
- Leibade valmistamise tehnoloogiast (.pdf)
- Leiva saamisloo skeem (.ppt)
- Pagaritoodete klassifikatsioon alates 26.09.2013
Eestis tarbitakse peaaegu ainult kodumaiseid pagaritooteid. Pagaritööstuse kujunemisel on olnud oluline koht rukkileival. Praeguseks on pagaritööstusettevõtted erastatud ning tekkinud on arvukalt uusi, peamiselt väikeettevõtteid.
Eestlaste toitumisharjumuste kohaselt tarbitakse rukki- ja nisutooteid enam-vähem võrdselt, kuid viimastel aastatel on rukkileiva osatähtsus siiski vähenenud. Põhitoodanguks on värsked pagari- ja kondiitritooted. Alates 1992. aastast on rakendatud uusimat tehnoloogiat, sh jahuparandajaid, pooltooteid, konteinerahjusid, tainatöötlemisseadmeid jm, mis on võimaldanud tõsta toodete kvaliteedi konkurentsivõimelisele tasemele.